Zakażenie cytomegalowirusem in utero zwiększa ryzyko ostrej białaczki limfoblastycznej
16 grudnia 2016, 12:04Cytomegalia wrodzona może zwiększać ryzyko wystąpienia ostrej białaczki limfoblastycznej (ang. acute lymphocytic leukemia, ALL).
Naturalne pestycydy będą jeszcze skuteczniejsze
4 sierpnia 2008, 20:26Czy grupa związków chemicznych, znanych głównie z występowania w roślinach takich jak chrzan i rzepak, stanie się wkrótce rozwiązaniem problemów wywołanych przez szkodniki upraw? Międzynarodowy zespół ekspertów wierzy, opierając się na dokonanych niedawno odkryciach, że jest to całkiem prawdopodobne.
Lek przeciwmalaryczny pomoże w terapii raka piersi?
13 czerwca 2014, 12:11U myszy lek przeciwmalaryczny hydroksychlorochina (HCQ) odwraca oporność na tamoksyfen, lek o działaniu antyestrogenowym stosowany w terapii raka piersi.
Dostęp na ekg.
19 stycznia 2017, 12:22Amerykańscy naukowcy zaproponowali, by elektroniczne dane zdrowotne pacjentów chronić ich własnym biciem serca.
Liść oliwny na nadciśnienie
28 sierpnia 2008, 09:03Codzienne zażywanie 1000 mg wyciągu z liści oliwki europejskiej (Olea europea) pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Szwajcarsko-niemiecki zespół prowadził badania z udziałem 20 par bliźniąt jednojajowych (Phytotherapy Research).
Zazdrosny jak pies
24 lipca 2014, 10:47Okazuje się, że zazdrość jest nie tylko ludzkim, ale i psim uczuciem.
Pierwszy kontrolowalny przełącznik DNA
21 lutego 2017, 06:17Powstał pierwszy kontrolowalny przełącznik DNA, który reguluje przepływ prądu w cząsteczce. Amerykanie już planują następne badania, dzięki którym przybliżą się do DNA-nanourządzeń.
Meandry kobiecego autyzmu
17 września 2008, 18:51W przypadku dziewczynek łagodniejsze postaci autyzmu mogą nie być wykrywane. Wykazują one bowiem inne objawy niż chłopcy i rzadziej są to zachowania kojarzone z tym zaburzeniem, np. stereotypie ruchowe.
Sery do pizzy idealnej
26 sierpnia 2014, 06:31Najlepsze sery na pizzę? Międzynarodowy zespół naukowców twierdzi, że idealne połączenie wyglądu i smaku mogą zapewnić cheddar lub provolone i mozzarella.
Czesi odkrywają tajemnice 100-letniego piwa
31 marca 2017, 05:12Odkryte dwa lata temu w Czechach 3 butelki ok. 100-letniego piwa pozwolą naukowcom lepiej zrozumieć praktyki browarnicze z początku XX w., a także zmiany zachodzące w trunku na przestrzeni dłuższego czasu. Jana Olšovská i jej zespół uważają, że dwa piwa zepsuły się wskutek zanieczyszczenia mikroorganizmami, zaś trzecie zestarzało się naturalnie.